19 Şubat 2014 Çarşamba

Tel Kırma (Bartın İşi)Runner

Merhaba
Teknolojiden çok fazla anlamıyorum,anlamaya çalışsam da çok hızlı geliştiği için yetişemiyorum. Çocuklarımın yardımı ile öğrenmeye çalışıyorum. Oğlum geldiği zaman yapmak istediklerimi anlattım ve sayesinde bir sürü yeni şey öğrendim.Bu arada geçmiş yıllarda yaptığım çalışmalarımıda resimleyip güzel bir arşiv oluşturduk.Hep son çalışmalarımı paylaştığım için onların resimlerini çekip bir düzene koyamamıştım.Bu gün paylaştığım Tel Kırma Runner (Bartın İşi) o çalışmalarımdan biri.Nakışla çok küçük yaşlarda tanıştım ve çok sevdim ilk yaptığım etamin işi idi daha sonraki yıllarda değişik teknikleri kurslara giderek öğrenmeye çalıştım.Türk İşi,Hesap İşi,Tel Kırma,Basit Nakış Teknikleri,Etamin,Boncuk İşi,Kurdele Nakışı ve Aplike yapabildiklerim arasında ama daha öğrenmeyi istediğim  bir sürü teknik var.İnşallah onlarıda öğrenebilme,yapabilme şansım olur.
Bu gün paylaştığım Tel Kırma İşi kumaş sayılarak  işlenen bir tekniktir.Özel iğnesi ve teli var uzun sürer ama keyiflidir.Genellikle etamin yada  dantel örnekleri kullanılır..
















Sevgilerimle..

69 yorum:

  1. 10 parmağında 10 marifet işte, ellerine sağlık ablacım, çok hoş olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Baharcığım,çok zarifsin.Sevgilerimle.

      Sil
  2. Teknolojinin hızına yetismek ne mumkun her gün yeni yeni seyler duyuyor ve goruyoruz...
    ellerinize saglik yine harikalar yaratmissiniz...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknolojinin hızına erişmek gerçekten benim yaşımda çok mümkün olmuyor:))ayrıca hepsi çok vakit istiyor o da ayrı bir konu.Örtüyü beğenmenize sevindim.Sevgilerimle..

      Sil
  3. Doğrusu ellerinize sağlık demekten başka bir şey diyemiyorum, harika bir şey olmuş, hayranlıkla izliyorum çalışmanızı elleriniz dert görmesin. Seçilen desen de çok önemli tel kırma işinde, çünkü karışık olunca anlaşılmıyor. Siz o kadar hoş bir desen seçmişsiniz ki, model kendisini harika yansıtmış, Hayran kaldım:).! Sevgi ve selamlarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Handan hanımcığım bende zerafetinize hayranım,sizde çok zevklisiniz..Desen gerçekten önemli,ayrıca kullanılan kumaşıda iyi seçmek gerekiyor.Ben tül üzerine işlenenleri sevmiyorum işin güzelliği kayboluyor gibi geliyor,tabii bu benim görüşüm.
      Sevgilerimle..

      Sil
  4. Çok güzel Mehtap abla,tel kırmayı görümcem kursuna gidip yapmıştı,ordan biliyorum..Çok güzel oluyor..Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Bağnucuğum görümcenin yaptıklarınıda görmek isterdim neden paylaşmıyorsun.
      Sevgilerimle..

      Sil
  5. Gerçekten çok güzel bir çalışma. Bende kısa süreli tel kırma kursuna gitmiştim geçtiğimiz senelerde. Bana göre tel kırma sade bir şıklık katıyor işlenen kumaşlara. O yüzden çok beğeniyorum sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili nur güneş.Yaptıklarınızı paylaştınızmı bilmiyorum ama görmek isterdim.Tüm el nakışları gibi tel kırmayıda çok seviyorum,inşallah bundan sonra daha sık işleyip sizlerle paylaşabilirim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  6. Bende çok severim tel kırmaları. Özellikle eskilerin yaptığı köy bezi kumaşlara yapılanlara bayılırım. Sizinki mükemmel olmuş marifetler o zamanda tavan yapıyormuş. Süpersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Elvancığım.Türk işi nakışları çalışacağımda bende el tezgahlarında dokunmuş eski kumaşları kullanmaya çalışıyorum.Geçmiş yıllarda bu kumaşlardan buldukça aldıklarım vardı şimdilik onları kullanıyorum ama artık bulabileceğimi sanmıyorum.
      Sevgilerimle..

      Sil
  7. Ne kadar hoş olmuş, sabır işi gerçekten, ellerine sağlık Mehtapcığım, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Füsun'cuğum gerçekten sabır işi böyle bir örtüyü işlemek en az bir ,birbuçuk ay gibi bir zaman istiyor ama değiyor.
      Sevgilerimle..

      Sil
  8. Çok şık olmuş olmuş.ellerinize sağlık.Beğenirim bu işi.Annemler Bartın'da yaşıyor.Kına başım tel kırmaydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Feyza hanımcığım.Kimbilir ne kadar güzeldir,paylaştınızmı hatırlamıyorum ama görmek isterdim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  9. :) Ne güzel bir iş bu Mehtap abla, uçları yine çok güzel olmuş :) Senin postlarınla birlikte nakışa dair bilgiler de öğreniyorum. Bartın İşi diye bir nakış adı duymamıştım hiç mesela, boşuna demiyorum sana "Öğretmenim" diye :)
    Ellerine sağlık, çok ama çok sevdim bu örtüyü, üstündeki simler bana, bin sene kadar önce, ben küçücükken, teyzem gelin olduğunda duvağının yanlarından sarkan simleri hatırlattı. Ne çok severdim o simleri, çiçeğin etrafına da dolanırdı, bir de ellerimizi keserdi onlar ama olsun yine de çok severdim :)
    Seni de çok seviyorum ki ben..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Esenciğim:))Bu tarz işlerde püsküller çok önemli işle bütünleşmesi lazım ,burada kullandığım pulları geçirmek bile uzun vakit alan bir iş.
      Estağfurullah öğretmen değilde bilgileri paylaşmak diyelim:))
      O telleri bende çok severdim gelin gördüğümde ilk baktığım şey o teller olur ışıltısından gözümü alamazdım.O zamanlar şimdiki gibi aksesuarlar yoktu ama o tel tek başına her şeye bedeldi..
      Bende seni çok seviyorum güzel arkadaşım..

      Sil
  10. Mehtap hanım yaptığınız her işte bir intizam bir özen bayılıyorum sizin çalışmalarınıza. ne kadar düzenli ve özenli çalışıyorsunuz. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Juiette,inanın bu güzel övgüler karşısında ne yazacağımı şaşırıyorum.Başak burcuyum ve burcumun tüm özelliklerini taşıyorum.Hep yazdığım gibi bana bu işleri öğreten çok kaliteli işini çok iyi bilen öğretmenlerle karşılaştım onlarında katkıları emekleri var üzerimde.
      Sevgilerimle..

      Sil
  11. harika demek bile az kalır:)) benim bayıldığım bir iş bu. ellerinize, emeğinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili cafemola,bu işleri yaşatmamız lazım.Gençlerimiz haklı olarak çok yoğunlar bunlara ayıracak vakitleri yok ama el sanatlarımızda bir sürü şey gibi yok olacak diye endişeleniyorum.
      Sevgilerimle..

      Sil
    2. Çok haklısınız, ben de ileride bulamam diye şimdiden kızım için kenara birşeyler koymak istedim. Bartın ve Amasra civarında bile çarşıya dökülen işler seyrek sepelek ticari amaçlı olmuş. Bir kına takımı aradım taradım, beğenip alamamıştım. En güzeli modeli seçip işletmek sanırım. İşi gösterecek zenginlikte dolu dolu, pırıl pırıl bir çalışma görmeye hasretiz. Sayenizde böyle güzellikler hatırlanıyor:))

      Sil
    3. Sabır ve zaman isteyen bir iş olduğu için ticari amaçla yapıldığında yazdıklarınız maalesef kaçınılmaz oluyor.Siz çok zevkli ve yeteneklisiniz neden kendiniz öğrenip yapmıyorsunuz.

      Sil
  12. çok şık olmuş , insan kullanmaya kıyamaz . emeğinize sağlık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Esra hanımcığım,bu tarz işler çok uzun ömürlü oluyor kullanalım ki yenilerini yapabilelim:)))
      Sevgilerimle..

      Sil
  13. waowwwwwwwwwwwww waowwww muhteşemmmmmmmm çok ama çok güzel gerçektende mehtap ablacım ellerine sağlık sabrına o güpgüzel yüreğine sağlık çok otantik bayıldımmm ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Çiğdemciğim seninde yorum yazan ellerine gönlüne sağlık.
      Çok öpüyorum....

      Sil
  14. mehtapcığım ...ellerine sağlık tek kelimeyle muhteşem ...aslında bende biraz anlasam annanemden kalan dokuma bezler eskinin peşkirleri , kıvartmaları var elimde annanem kendisi dokumuş.bilsemde değerlense....sizin bütün işlerinizi düzğünü hiç anlamasamda çok imrenerek bakıyorum. güzel günlerde güle güle kullan.(maşallah) sevgilerimle emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Emelciğim,aman o kumaşlara çok özen gösterin artık el dokuma tezgahları kalmadı ve o kumaşlar çok değerli.Ben o kumaşları bulabilmek için çok uğraşıyorum..Vaktiniz var mı bilmiyorum Halk Eğitim Merkezlerinde çok güzel kurslar var ve ücretsiz.Belli ki böyle işlere ilginiz var,isterseniz yapabilirsiniz.
      Sevgilerimle.

      Sil
  15. ellerinize sağlık çok güzel sabır gerektiren harika çalışma çok beğendim selamlar...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Ahşap zamanı,sabır konusunda çok haklısınız:))
      Sevgilerimle..

      Sil
  16. Çok şık çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Başka ne denilebilir ki ? :)) Sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Hülya hanımcığım beğenmenize sevindim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  17. Bir kaç yıl önce gittiğimiz Karadeniz gezisi sırasında Bartın'a gittiğimde görmüştüm Bartın işi örneklerini. Senin çalıştığın desen de çok güzelmiş, tüm yaptığın işlerdeki gibi itinalı, tertemiz bir çalışma. Ellerine, yüreğine sağlık. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Esracığım,Bartın'ı ve orada işlenen işleri benimde görme şansım oldu girdiğim her dükkandan beni çıkarmak işin çok uğraştılar;))her şey muhteşemdi.
      Sevgilerimle..

      Sil
  18. Mehtap Ablacım özlemişim seni.Bende bu ara ancak yayın girip çıkabiliyorum internete.Çok güzel işler çıkmış yine elinden.Aplike çalışmalarına bayıdım.Tel kırman yine öyle..Bizim burada da çok sevilip yağılan bir iş bu .Seninki de çok güzel olmuş.GÖRÜŞMEK ÜZERE,SEVGİLERLE.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende seni özledim Serpil'ciğim,bildiğin sebepler yüzünden görüşemedik,o güzel sohbetini kaçırdığım için çok üzüldüm bir daha ki sefere acısını çıkarırız inşallah.
      Blog vakit istiyor şu sıralar bende senin gibiyim sizleri de ihmal etmek istemiyorum,fırsat buldukça birlikte olmaya çalışıyorum.Örtüleri beğenmene sevindim çok teşekkür ederim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  19. Her yöremizin ayrı güzellikte nakışları var, çok zengin bir kültürden süzülen... Her birini yapabilmeyi ben de isterdim gerçekten! Sizin yaptığınız işlere de bayılıyorum Mehtap Hanım, bu Bartın işi tl kırma da çok güzel olmuş elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir ülkede bizdeki kadar çok çeşitlilik olduğunu zannetmiyorum ve bunlar yok olacak diye çok endişeleniyorum.
      Bıraktığınız her yorumda beni mutlu ediyorsunuz çok,çok teşekkür ederim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  20. Mehtapcığım, damadım kısa dönem askerliğinin usta birliğini, Bartın'da yaptı:)) Yaş günü için Bartın'a gittik ve evci çıkardık. Bartın'ı ve Amasra'yı çok sevdim. Hatta bir gün,İstanbul dışında yaşasam ya Amasra derim, ya Behramkale. Bartın'ı gezerken, tel kırma ile ilgili bilgi aldım. Amasra!da ki bir hanım da iğneyi kullanmayı ve teli kırmayı öğretti:) Benim de yapılmış işlerim var. Yapıp kızıma verdim. Ellerine sağlık çok güzel olmuş:)

    YanıtlaSil
  21. Ne güzel bir ortak nokta yakaladık Nilgün'cüğüm.Bartın ve Amasrayı benimde görme şansım oldu ve Amasra'ya hayran oldum cennetten bir köşe gibi.Orada yaşayabilmeyi bende çok isterdim.
    Çanakkale'deki Behramkale'den bahsediyorsan o bölgede benimde ufak bir yazlık evim var,keşke komşu olabilsek.
    Yaptıklarını yayınladın mı bilmiyorum ama görebilmeyi çok isterdim eminim çok güzel olmuştur.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  22. çok şık ,çok zarif olmuş.emeklerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Reyhan'cığım.Sevgiler..

      Sil
  23. Merhaba, Bartın'da doğdum büyüdüm .Ailem kardeşlerim halaa oradalar ,sık sık da giderim:) Ayrıca gurur duydum.Güzeldir benim memleketim :) İnkum'a uğramamışsınız anlaşılan ,birde güzelcehisar plajı vardır . Köyün içinde bir plaj ,denizi tertemiz. http://www.karadenizgezi.net/amasra-g%C3%BCzelcehisar.htm
    http://www.bartin74.net/sayfalar/inkumu.asp
    Tel kırma ,tel sarmayı bende severim keşke vakit olsa:) annem güzel işler :) emeklerine sağlık çok çok güzel bir runner olmuş.

    YanıtlaSil
  24. Ne kadar şanslısın Nuraycığım,memleketimizin her yeri çok güzel ama ben Amasra'nın doğasına hayran oldum.Çok uzun kalma vaktim olmadı turla gitmiştik ama tekrar gitmeyi ve bir kaç gün kalabilmeyi çok istiyorum.Gönderdiğin linkleri inceleyeceğim.
    Tel kırmadan bir kaç çalışmam var ama tel sarmayı henüz çalışmadım o işte ayrı güzel oluyor .
    Yaptıklarınızı görebilmeyi çok isterdim çok güzel olduğundan eminim.Benim çalışmamı beğenmene sevindim.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  25. Ben de hem teknolojinin hem de sizin hızınıza hayranım.Mehtap hanım hayranlık uyandıracak kadar marifetlisiniz.Allah size sağlıklı, uzun ve huzur dolu bir ömür versin Maaşallah diyorum nazar değmesin.Tel kırmayla yapılmış her iş çok asil oluyor sizin runnerınız da öyle. Ellerinize sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Züleyha hanım,aslında hızlı değilim bazı işler bir kaç aydan önce bitmiyor.Uzun yıllardır el işi yapıyorum ve zaman, zaman eski çalışmalarımı da paylaşıyorum.Marifetlimiyim bilmiyorum ama ben tüm el sanatlarını çok seviyorum vaktim ve imkanlarım ölçüsünde hala öğrenmeye çalışıyorum.Sizlerin bu güzel ve sıcak yorumları beni inanılmaz mutlu ediyor, teşekkürler.
      Sevgilerimle..

      Sil
  26. tekniği bilmem ama zarafetine diyecek söz yok. çok beğendim mehtap'çım. yurdum insanısın, her yöreden çalışıyorsun ne mutlu sana:)) eline, emeğine, zevkine sağlık arkadaşım.
    sevgiler kucak dolusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nagehan'cığım,hep yazıyorum ben el sanatlarına tutkunum ve hepsini vaktim ve imkanlarım ölçüsünde öğrenmeye çalışıyorum hala öğreneceğim çok şey var.İyi ki bu kadar zengin kültürü olan bir vatanın evladıyım:)))
      En içten sevgilerimle..

      Sil
  27. Hoşgeldiniz Ebru hanım gelirim elbette.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  28. Mehtap bunlar tel mi?
    Nasıl güzel, nasıl estetik.
    Ellerine sağlık.
    Sen teknolojiyi boşver, el işlerinde aşmışsın zaten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Emel,evet özel bir iğnesi olan özel bir tel.
      Elimde çok güzel bir fotoğraf makinem var ama ben karıştırmaktan korktuğum için istediğim kalitede resimler çekemiyorum,bu yüzden teknolojide bir parça olsun yakalamak isterdim:)))
      Sevgilerimle..

      Sil
  29. Merhaba arkadaşım;Seni kutluyorum canım.Tel kırma tekniği ile yapılan bu örtüleri çok severim.Sabır ve sevgi ister.Halk Eğitim Merkezlerinin kurslarında halen öğretiliyor.Bunlar bizim kültürel zenginliklerimiz.Bunları yitirmemeliyiz.Gerçekden harika bir çalışma.Tebrikler ve ziyaretin için çok teşekkürler.Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Hacer,el nakışlarının büyük bir kısmı kısa sürede biten işler değil sabır ve sevgi konusunda çok haklısın.Bu işleri bende Halk Eğitimin verdiği kurslara katılarak öğrendim herkese tavsiye ederim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  30. Mehtap buna bayıldım... Tel kırmaya bayılıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Seden,uzun zamandır bu tarz işlemeleri yapmıyordum özlemişim galiba.Yeni başladığım ve bitmek üzere olan bir hesap işi çalışmam var inşallah onuda beğenirsiniz.
      Sevgilerimle..

      Sil
  31. Çok güzel olmuş eline sağlık....aslında bunu bende öğrenmek istiyorum bir arkadaşım yapıyordu çok beğenmiştim öğrenmek istediklerim listesinde var ama ah şu zaman yokmu bana yetmiyor ki sıra gelsin:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Öznur,El nakışı vakit ve sabır istiyor ama bittiğinde çok keyiflidir.İnşallah öğrenebilmeye vaktiniz olur.
      Sevgilerimle..

      Sil
  32. Çok zarif bir model, çok da güzel işlenmiş, ellerinize sağlık. Saçaklardaki pullar ne hoş duruyor. İnşallah istediğiniz daha birçok tekniği de öğrenir ve sizin yeni eserlerinize hayranlıkla bakarız.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim arkadaşım.Allah sağlık verirse yapmak,öğrenmek istediğim çok şey var.İstediklerimi yapabilme şansım olur inşallah.
      Sevgilerimle..

      Sil
  33. İşlemeleri görünce gözlerim doldu. Zira annem ve babam evlendikten sonra babamın ilk tayini Bartın'a çıkmış ve 3-4 sene orada kalmışlar. Annemin gözü gibi baktığı ve kullanmaya kıyamadığı siyah tül üzerine tel kırma (adını az önce sizden öğrendiğim teknikle yapılmış) dikdörtgen bir şalı var. Anadolu kadının elindeki malzemelerle ne güzellikler yarattığına bir kez daha hayran oldum. Ellerinize, zevkinize ve gözlerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz,sizi üzmek istemezdim İnşallah anneniz,babanız sağlıklı ve hayattadır.
      Türk El sanatlarının güzelliği,zerafeti hiç bir şeyde yok değilmi,umarım bu güzellikler yok olup gitmez.
      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim beni .çok mutlu ettiniz.
      Sevgilerimle..

      Sil
  34. Çok şükür ikisi de hayattalar ve sağlıklılar, yaşlanıyorlar haliyle, yaş alıyorlar diyelim. Bahsettiğim şal da annemin daha yeni evlendiği, ailesinin yanından ilk kez ayrıldığı, o zamanlar küçücük bir yer olan Bartın'da birlikte hayat mücadelesine başladıkları yılları simgeliyor. O yüzden duygulandım. Sizi ilgiyle takip ediyor olacağım. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel ben yakın zamanda annemi çok küçükken babamı kaybettim,inşallah onlarla geçirebileceğiniz uzun yıllarınız olur.Sizi burada görmek beni her zaman çok mutlu eder .hep beklerim.
      Sevgilerimle..

      Sil
  35. İç acıcı kibar ne kadar güzel ve o kadar da emek ve sabır isteyen bir çalışma canım Rabbim seni nazarlardan korusun emeğine sağlık Az önce filli bir çalışmanı gördüm hemen oraya bakmaya gidiyorum.Filler hayatta en sevdiğim hayvanlardır,Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  36. Çok teşekkür ederim arkadaşım,emek ve sabır isteyen bir iş ama bir o kadarda keyiflidir,denemeni tavsiye ederim.Rabbim senide korusun gönlü güzel arkadaşım.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  37. Mehtap bunu nasil kacirmisim:( muthis guzel bir calisma. Ellerinize gozlerinize saglik olsun.
    Kolay gelsin sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Emel hanımcığım,uzun süren zahmetli bir iştir ama bitince tüm emeğe değiyor.
      Sevgiilerimle..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...